KUNG FU & TAI CHI

Krijgskunsten bevatten enorm veer verschillende stijlen.  Op wikipedia spreken ze al van 45 verschillende stijlen van alleen nog maar de bekende Chinese krijgskunsten. Elke stijl heeft hun kenmerken en hun "handtekening" maar de basis is bij elke krijgskunst praktische dezelfde. 

De stijlen die ik hanteer zullen deze zijn die ik volg of gevolgd heb. Nl voornamelijk de YMAA stijl die op zich eigenlijk al een mooi beeld geeft hoe de verschillende stijlen kunnen worden opgedeeld.

 

Harde en zachte stijl:

Harde stijlen focussen vooral op externe kracht komende vanuit spierkracht. Het brutere geweld. Zoals karate, boksen, kickboksen, en gaan zich eerder verdedigen met harde kracht de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen.

Zachte stijlen gaan vertrekken vanuit zachtheid en trachten zich te verdedigen met zachtheid de kracht van de tegenstander te neutraliseren. De kracht wordt vooral gemanifesteerd vanuit een goede structuur in de lichaamshouding.

 

Hoewel de start in focus anders ligt, zal uiteindelijk de harde stijlen ook naar die zachtheid toewerken, en omgekeerd gaan de zachte stijlen ook wel naar het hardere toewerken. 

 

Lange en korte vuist: 

Hier ligt vooral het verschil in afstand met de tegenstander. Wanneer iemand ver of dicht van jou staat zorgt voor een andere strategie in zelfverdediging.  Vele stijlen hebben zich dan ook specifiek op een bepaalde afstand (strategie) gericht. Maar vele stijlen gaan uiteindelijk dan ook combineren in die afstanden zodanig dat men op verschillende afstanden konden verdedigen.

 

INHOUD

Basis:

- standen / statisch en dynamisch

- stoten en trappen

- valtechnieken

- conditionering (lenigheid, snelheid, reactie, kracht)

- verplaatsingen, sprongen en vegen

- acrobatie

Stijlen:

- harde stijl CHANGQUAN (chang chuan) betekent letterlijk 'lange vuist'.

- zachte stijl BAIHEQUAN (ook bai he chuan, witte kraanvogel-vuist, Fujian White Crane, of Fukien White Crane genoemd)

- invloeden van taijiquan waar bij 

Wapenvorm;

- lange stok 

- breed zwaard