De eerste en meest eenvoudige brug naar zelfbewustwording is de fysieke benadering omdat dit direct voelbaar is. 

Krijgskunsten

maakt die brug naar mentale en spirituele

bewustwording.

Wat heeft martial arts persoonlijk met mij gedaan?

Ik wil hier mijn persoonlijke ervaring met martial arts delen en de redenen waarvoor ik de keuze maak om krijgskunsten te gebruiken om mensen te helpen.

Vanuit mijn passie:

Ik heb een passie voor alle vormen van sport en bewegen. Om die reden ben ik sportleerkracht geworden. De sportschool was voor mij een hemel op aarde. En het liefst van al deed ik die sporten die meest veelzijdig waren en het meest lichaamscontrole eisten. Gymnastiek en dans waren dan ook mijn favorieten.

 

Ook was ik als kind zodanig geïntrigeerd door de acrobatie en de lichaamsbeheersing in de films van Bruce Lee, Jacky Chan, Jean-Claude Van Damme, Karate kid. Die vond ik zo spectaculair.  Het is pas rond mijn 16de dat ik voor het eerst echt kon proeven van karate. En pas later op mijn 24ste ontdekte ik kung fu, tai chi, chinees worstelen. 

 

De meerwaarde die ik vind aan krijgskunsten in vergelijking met andere sporten is ook de combinatie van levenswijsheden en filosofische spreuken en inzichten. Dat Oosterse denken was een start naar mijn open mindset.

 

Vanuit invloed op mijn persoonlijkheid:

Ik had geen gelukkige tienerjaren. Oh, ik heb vanbinnen hard afgezien. Die periode van de pubertijd, adolescentie....pff. Altijd stil, laag zelfbeeld, laag zelfvertrouwen en voelde me vooral eenzaam eigenlijk.  Ik heb pas later beseft dat sport mijn vlucht was maar ook mijn redding om te kunnen zijn wie ik nu ben. Ik kon er groeien in mijn eigenheid. 

M.a.w.:

- Het is voor mij een uitlaatklep. Het laat me mijn grenzen ontdekken en die te durven overschrijden. Het laat me toe om een balans te vinden tussen mijn innerlijke rust en mijn opgekropte agressie. Het legde patronen open binnen mezelf en het liet me toe te herkennen en te aanvaarden hoe ik ben.

- Het hielp me bouwen aan mijn karakter. Het leerde me geduld, discipline, doorzetten, anders denken, omgaan met anderen, omgaan met conflicten, relativeren. 

- Het leerde mijn ego te ontdekken en onder controle te krijgen. Het liet me toe om mezelf te zien en voor mezelf te blijven zoeken hoe ik beter en beter kon worden.

 

Vanuit het oog als sportleerkacht.

Door de complexe COÖRDINATIE is KRIJGSKUNSTEN kan ik als expert in lichamelijke opvoeding zeggen dat dit perfect is voor de NEUROMOTORISCHE ONTWIKKELING.

 

Buiten de aandacht voor de fysieke vaardigheden als uithouding, weerstand snelheid, reactie, lenigheid, snelkracht, explosieve kracht, maximale kracht, sprongkracht, coördinatie, evenwicht,... richten krijgskunsten zich ook op:

* ademhaling, energiecontrole, energiedosering

* ontspanning, loslaten in elk gewricht van ons lichaam

* Bewust gebruik van niet alleen spieren, maar ook de pezen, botstructuur, bindweefsels (fasciae), 

* het gebruik van je zintuigen met nadruk op VOELEN.

* bewust zijn op LICHAAMSHOUDING en valpreventie.

* ZELFVERDEDIGING... Je leert jezelf verdedigen tegen geweld. Zowel fysiek als verbaal leer je crisissituaties om te buigen. 

 

 

Vanuit het oog als mental coach.

Daar ik uit mijn persoonlijkheidscrisis wou geraken ben ik ook te rade gegaan binnen de domeinen mindfulness, mental coaching, ontwikkelingspsychologie en zelfs spiritualiteit. 

 

De link die ik heb gemaakt met de diverse cursussen en inhouden met het mentale en filosofische aspect binnen de krijgskunsten waren heel vaak gewoon pure bevestigingen. 

 

Als leerkracht, maar ook als mens en als coach hoor ik zo vaak de volgende uitspraken: " ik kan dat niet, zal het nooit kunnen, ben te oud om te veranderen, ben zo geboren, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar...," Passionele beoefenaars in krijgskunsten weten als geen ander dat dit net ons EGO is dat ons in de weg staat.

Vaak worden krijgskunsten  jammerlijk gelinkt met vechten en geweld. Voor mij draait het om te kunnen omgaan met geweld of stress en het perfectioneren van onzelf.

 

De "fighting spirit" die in krijgskunsten wordt gestimuleerd is echter de levenskracht naar groei, zelfontwikkeling en zelfbewustwording. De "fighting spirit" is het ontwikkelen van een sterke mind. Het is het leren opkomen voor jezelf, in jezelf te geloven, in het te blijven staan in je kracht.   

 

Je hebt verschillende universele wetten. "Yin Yang" is er één van. We hebben tegengestelden nodig. Maar ze moet elkaar aanvullen in elkaar vloeien om een balans te krijgen.